Nye Fjends historier
Fjends Egnshistoriske Forening har netop udgivet ”Efterårsskrift 2019” med forskellige historier fra egnen samt omtale af efterårets arrangementer.
Bladet starter med et foto af nogle af de personer der startede Æ Fjandboarkiv i 1974. Efterfulgt af murermester i Stoholm Søren Kristiansens erindringer.
Der er en fortsættelse af Ingrid Bøgevigs fortælling om barndommen i Sdr. Resen og hendes 7 år på verdenshavene som eneste kvinde på forskellige fragtskibe. I det nye nr. fortæller hun om skiftet fra sømandsliv til landmandsliv. Desuden kan man læse et spændende tilbageblik på Sdr. Resen fra 1950’erne til nu. Der er et fint foto af et typisk træhus på ca. 30m 2 (som der var mange af i Sdr. Resen) fra kultiden. På billedet ses familien med far, mor og fire børn, der kom dog yderligere to børn inden familien i 1952 kunne flytte i et helt nyt, moderne murstenshus. På bagsiden findes et foto fra brunkulslejerne og et foto, der viser naturparken i dag.
Der er en historie om Skytte Andersen der var lærer i Høgild fra 1924 og derefter i Vroue skole fra 1926 – 1955. Jens Kr. Nielsen og Aage Christensen fortæller lidt om skoletiden, der er et klassebillede fra 1931, ansigterne ses tydeligt, og i hæftet er der er navne under billedet.
I samme historie er der en spændende beskrivelse af bebyggelsen Amstrup, (Ammens trup) der ifølge sagnet var ejet af en ”Underlig kumpan”, som var ugift, og derfor måtte savne et hjems glæder. Efter hans død blev det mere dramatisk, da der samlede sig en flok ”tøjlesløse” mænd.
Der er jo ulve i Danmark igen, derfor synes vi det en naturligt at bringe en ulvehistorie, hvor Jeppe Aakjær skriver om en episode den 6. februar 1763, Aakjær fortæller, at den unge pige Eva Marie Schønheiterin var ude på Alheden med koloniens fåreflok og for vild i tågen, man fandt hende næste morgen mere død end levende i en kreds af 77 sønderrevne får, så grusomt havde ulvene regeret.
Halvårsskrift omdeles til foreningens godt 330 medlemmer, og det kan købes for 30 kr. på Fjends Folkeblad, biblioteket, og hos bestyrelsen af øvrige interesserede.
Nye medlemmer er meget velkomne, interesserede skal blot sende en mail til oda@rebofa.dk, Som medlem bidrager du til at bevare den lokale historie, og du modtager samtidig foreningens to årlige udgivelser. Desuden kan du naturligvis deltage i foreningens aktiviteter i løbet af året.