Ludvig von Kahlen er gennem Ida Jessens bog ”Kaptajnen og Ann Barbara” og nu senest filmen ”Bastarden” blevet en kendt person, og formentlig i den anledning er flere folk blevet mere videlystne omkring hans virke på heden, og om stedet hvor han boede.
Interesserede kan nu blive nærmere orienteret om dette, idet Fjends Egnshistoriske Forening udkommer med en mindre bog ”Ludvig von Kahlen og Kongenshus”, der i korte træk fortæller historien om Ludvig von Kahlen og hans virke på heden, ligeså om stedet, hvor han byggede sit ”Kongenshus”. Bogen er skrevet af Bjarne Nørgaard, Stoholm og foreningen er glad for, at vi får lov at udgive bogen.
Den tyske officer Ludvig von Kahlen startede i 1755 med støtte fra kongehuset sine forsøg med hedeopdyrkning på den del af Alheden, som lå i Storedalen i Fjends Herred, og som i nutiden indgår under navnet Hjortedalen i de fredede arealer omkring Kongenshus Mindepark .
Hans ejendom, som han kaldte ”Kongenshus”, har efterfølgende givet navn til området helt frem til nutiden.
Hans arbejde med hedearealerne tiltrak sig stor opmærksomhed, og hans resultater satte gang i hedeopdyrkninger andre steder, ligesom de indgik i grundlaget for iværksættelsen af den tyske kolonisering fra 1759 og oprettelsen af de nærliggende kolonibyer Frederikshøj (Grønhøj) og Frederikshede (Havredal) .
Bogens indhold er samlet til minde om Ludvig von Kahlen, der trods sparsomme resultater, startede opmærksomheden og udviklingen for den hedeopdyrkning, som efterfølgende var med til at udvikle det danske samfund.
Han var således også manden bag en egnshistorie, som ikke må forsvinde ned i glemmebogen.
Bogen, der udgives i A5 størrelse med 60 sider, kan købes hos Kornblomsten, Best by Henriette og på Æ Fjandbo arkiv i Stoholm, hos Sjørup brugs - samt hos Bestyrelsen